Od té doby, co z přehlídkových mol zmizela generace supermodelek, které „nevstaly z postele za méně než deset tisíc dolarů“, v čele s Claudií Schiffer, Lindou Evangelistou či Evou Herzigovou, svět modelingu se proměnil v poněkud stereotypní přehlídku anonymních vyhublých děvčátek bez osobnosti. Zbylo pouze pár výjimek – skutečných topmodelek s vlastním charizmatem, které nejsou pouhými věšáky na oblečení. Kromě Kate Moss či další provokující Britky, Agyness Deyn, k nim patří také Češka Karolina Kurková, kterou vloni televizní stanice E! prohlásila za nejpřitažlivější ženu světa.

Nyní se ovšem Karolina chystá na menší pauzu v kariéře: je totiž těhotná. Chlapec, kterého čeká s filmovým producentem Archiem Drurym, se narodí na podzim. Zdá se, že mateřství mezi modelkami momentálně přišlo do módy. Poté, co Helena Houdová loni přivedla na svět svého prvního syna a Tereze Maxové se letos narodila dcera, otěhotněla také Adriana Lima, Gisele Bündchen a Heidi Klum (ta už dokonce počtvrté). „Je to takové miminkovské období. Samozřejmě jsme to neplánovaly, ale vypadá to jako úplný trend,“ září Kurková a dodává: „Jsem na vrcholu blaha! Nejenže jsem poprvé těhotná, ale taky poprvé zasnoubená.“ Její nastávající ji požádal o ruku v Jihoafrické republice, na vrcholu Stolové hory.

Karolina Kurková, Archie Drury

Z Děčína do New Yorku

Tak jako většina později slavných modelek Karolina v dětství mezi ostatními vyčuhovala a rozhodně se nepovažovala za krasavici: „Někdy v patnácti, kdy to všechno začalo, mě ani nenapadlo, že bych mohla být modelkou,“ říká. „Byla jsem hubená, vysoká a nepřipadala jsem si nějak zvlášť krásná.“ Svou modelingovou dráhu začala v rodném Děčíně, kde ji spíš z legrace vyfotila kamarádka – začínající fotografka – aby mohla své snímky poslat do pražské agentury. Velmi rychle se ovšem přesunula do Milána a posléze do New Yorku, kde její kariéru ve správnou chvíli popostrčila šéfredaktorka časopisu Vogue Anna Wintour (ano, ta fúrie známá díky filmu Ďábel nosí Pradu). Tato mocná a vlivná dáma prý měla v úmyslu objevit dívku, která by byla protiváhou trendu modelek coby nudných anorektických „věšáků“. Vybrala si právě Karolinu a v roce 2001 ji nechala vyfotit na titulní stranu Vogue: „Dali jsme ji na obálku, protože to je supermodelka budoucnosti,“ vyjádřila se Anna Wintour. A tak se i stalo. Karolina se velmi brzy proměnila v jednu z deseti nejlépe placených modelek světa, s příjmy kolem pěti miliony dolarů ročně. Inu, ďábel mluví pravdu…

Na druhou stranu, ještě dlouho poté, co Karolinina hvězda začala závratně stoupat, musela ve Spojených státech bojovat s představou, že je sestra slavné tenistky Anny Kurnikovové (mají přece skoro stejné jméno, nebo ne?).

Karolina Kurková

Špeky a celulitida!

„Nejenom že jsem nádherná, ale také prý sympatická, hodná. Je snad se mnou sranda. Ale směju se hlavně sama sobě. A taky jsem prý profesionální. Před kamerou jsem pořád jiná, dokážu se měnit na přání. Být smutná, být vamp, být kluk. Já jsem chameleon,“ rekapituluje Karolina příčiny svého úspěchu. Fotografové prý milují její rty a také dlouhé hubené nohy.

Před rokem po módní přehlídce v Sao Paulu jí ovšem brazilská média dala co proto: „Kurková má špeky a celulitidu!“ komentovala její postavu poté, co se po molu prošla v bikinách. Vyšlo najevo, že modelčiny nově zaoblené křivky má na svědomí porucha štítné žlázy, kvůli které pro ni bylo velmi obtížné vrátit se k původní postavě: bezsacharidová dieta a hodiny, strávené v posilovně, jí přivodily naprosté vyčerpání a jen částečně měly takové výsledky, jak si představovala.

Nyní ale kvůli miminku musí zůstat především zdravá. A jestli už pro syna vybrali jméno? Ani náhodou! „Uvažovali jsme sice o některých jménech, ale zatím jsme se nerozhodli. Asi ho necháme, aby si vybral sám. Stejně mám dojem, že už si jedno jméno hodně oblíbil, protože vždycky, když ho vyslovím nahlas, začne kopat jako zběsilý. Ale jaké jméno to je, to zatím neprozradím.“